Bree

In het noordoosten van de provincie Limburg ligt Bree, een kleine historische stad. Samen met de zes andere deelkernen, Beek, Gerdingen, Opitter, 't Hasselt, Tongerlo en Vostert, telt Bree ruim 14.000 inwoners.

Bezienswaardig in de stad zijn de Sint-Michielskerk in Maaslandse Stijl, het Oud-Stadhuis, het voormalig Augustijnerklooster met barokke kapel (Stadhuis van Bree geworden), het Refugiehuis, Huis Michiels en talrijke 18de eeuwse gebouwen in retrostijlen.

Deelgemeente Beek is zeer natuurrijk: uitgestrekte bossen wisselen weiden en akkers af.  Je kunt hier heerlijk fietsen en wandelen. Probeer eens de klaverbladroute of breng eens een bezoek aan natuurgebied De Luysen of Stramproyerbroek onder begeleiding van een natuurgids.

In Gerdingen vind je de "Gerkenberg", dit was het klooster van de Missionarissen van het Heilig Hart, dat bekend stond als een retraitehuis en kampplaats voor jeugdbewegingen. Nu is er een welzijnscampus gebouwd. Nog een Kempisch Pareltje tref je aan in Opitter: de Sint-Trudokerk met buitengewoon mooi versierd koor met retabel uit de 16de eeuw. Maar ook de Kapel van Opitter mag je niet overslaan.  Heb je dorst gekregen, dan heb je geluk: hier vind je brouwerij Sint-Jozef, gespecialiseerd in streekbieren zoals Ops-ale, Bosbier, Bokkereyer.  Over Bokkereyer gesproken: voor het dorpje 't Hasselt waren de Bokkerijders geen onbekenden. Je zou de beruchte "Nolleke van Geleen" wel eens kunnen tegenkomen op één van je trektochten!

 

Bron : Platform Noord-Limburg

 
Weverstraat 48 | 3940 Hechtel -Eksel | +32 (0)477 21 86 76 | info@depaenhoeve.be
Webdesign & Hosting by Data-Art